Ett rivsår orsakas av en kort, kraftfull fysisk påverkan som att träffas av något eller kollidera med hörnet på en möbel. Huden är mest utsatt för bristning när det finns ben under den. Rivsår måste ibland sys eftersom de kan få oregelbundna, skarpa kanter som har svårt att växa ihop och kan ge upphov till ett ärr.

Applicera kompressionsförband

För att behandla såret börjar du med att lägga ett sterilt sårkontaktlager över såret och placerar sedan ett sårförband över. Antingen ett häftande förband med sårdyna eller en kompress som sätts fast med ett fixeringsförband. Gör därefter ett kompressionsförband för att stoppa en eventuell större blödning: Rulla en fixeringslinda runt det sterila förbandet några gånger, lägg sedan en extra, vikt linda ovanpå som en tryckkudde över såret (pappersnäsdukar räcker om det inte finns något annat). Fixera även detta med ett fixeringsförband. Var dock försiktig: du vill att blödningen ska sluta, men du vill inte stoppa blodet helt på den skadade kroppsdelen.

Sök medicinsk rådgivning

Ett fall för läkaren: sticksår – speciellt när främmande föremål är involverade – klösningar och djurbett, stora brännskador och kraftigt blödande sår ska behandlas av en läkare.