Skador kan hända på ett ögonblick. De kan innebära stora eller små, djupa eller ytliga, okomplicerade eller komplexa sår. Men de innebär alltid blod, risk för infektion och smärta för de som råkar ut för dem. Och det är just vad första hjälpen måste fokusera på:

Stoppa blödning, minimera risk för infektion, lindra smärta

Om du misstänker att en skada är allvarlig ska du kontakta vården. Men som en första hjälpare behöver du fortfarande agera. Blodförlust och smärta kan orsaka chock, därför måste den skadade sitta eller ligga ner. Därefter bedöms såret.

  • ŸRengör såret försiktigt med ljummet vatten.
  • Ta bort ytliga främmande föremål med hjälp av sterila pincetter – allt som sitter djupt ska lämnas till en läkare.
  • ŸDesinficera hudområdet runt såret.

Din nästa prioritering är att stoppa blödningar eftersom det är orsaken till den största omedelbara faran. Ett självhäftande bandage (plåster) räcker för mindre sår, medan större sår kräver sterila kompressorer eller ett förband. Ett kompressionsförband bör placeras på sår som blöder kraftigt.

Men glöm inte din egen säkerhet: om du behandlar ett kraftigt blödande sår ska du bära engångshandskar som skydd mot infektioner.
 

  • Första hjälpen-paket för hemmet

    De flesta skadorna händer i hemmet. Människor faller ner för trappor, skär sig när de lagar mat… Så det är bäst att ha allt du behöver nära till hands i ditt första hjälpen-skåp.

  • Första hjälpen-paket för resan

    Sjukdom är det sista du vill drabbas av när du är på semester. Men det är lätt att drabbas av småsår, som ett snitt från ett snäckskal på stranden eller ett skrubbsår som du får när du klättrar.

Sök medicinsk rådgivning

Ett fall för läkaren: sticksår – speciellt när främmande föremål är involverade – klösningar och djurbett, stora brännskador och kraftigt blödande sår ska behandlas av en läkare.